Wykonanie
Tartaletki ze
śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste
śliwki zatopione w
migdałowym kremie i otulone
migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku.
Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy 12 cm110 g
mąki + na stolnicęszczypta
soli100 g zimnego masła+ do foremek1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiNadzienie:100 g mielonych
migdałów80 g
ksylitolu lub
cukru60 g
masła1
jajko10-12
śliwekKruszonka:1 łyżka
masła3 łyżki
ksylitolu lub
cukru3 łyżki mielonych
migdałów lub
mąkiWykonanie:
mąkę,
cukier i
sól wymieszać. Dodać
masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać - w razie potrzeby - 2 łyżki lodowatej
wody ( nie dolewałam) i
wanilię, krótko zmiksować. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minutciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane
masłem foremki. Włożyć do zamrażalnikaskładniki na kruszonkę rozetrzeć
między palcami na okruchypiekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie:
masło utrzeć z
cukrem,
jajkiem i
migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć
śliwki rozcięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut na złoty kolorSMACZNEGO !