Wykonanie
Koniec wakacji oznacza początek sezonu na
śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze
śliwkami. Ciasto jest bez
mleka, bez
proszku do pieczenia ani nawet
sody. Bez problemu można wykonać je z
mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.
Składniki:szklanka
mąki1 i 1/3 szklanki
cukruszczypta
wanilii6
jajekszczypta
soliśliwki (węgierki) bez pestekBlachę do pieczenia wykładam papierem pergaminowym, posypuję
cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki
śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.Oddzielam
żółtka od
białek. Z
białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę
soli. Z
żółtek i reszty
cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do
żółtek przesiewam
mąkę i porządnie mieszam zanim dodam
białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i
ciastem zalewamy
śliwki.Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek ciasta patyczek i po chwili wyciągnięty nadal będzie suchy to należy ciasto już wyciągnąć z pieca.Ciasto przekładamy na deskę do góry dnem (tzn. do góry
śliwkami). Zdejmujemy blaszkę razem z papierem i studzimy. Ostrzegam tylko, że część może zostać zjedzona zanim ciasto ostygnie.