ßßß Cookit - przepis na Brownies ze śliwkami

Brownies ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jesień, to czas śliwek, a jak śliwki to czemu nie w brownies? Słynne śliwki w czekoladzie to wszak jeden z najulubieńszych smakołyków. Brownies ze śliwkami może więc z powodzeniem stać się ulubionym jesiennym ciastem. Pieczone krótko(to ciasto naprawdę nie jest surowe), tak jak ja lubię najbardziej, ma kremową konsystencję, a kwaskowate śliwki neutralizują słodycz ciasta. Wspaniała kompozycja. Mniej
odważnym polecam dłużej przetrzymać ciasto w piekarniku, ale to już nie będzie to samo...
Przepis na bazie przepisu Nigela Slatera na brownies z jeżynami, z Sainsbury's Magazine, September 2012
175 g ciemnej czekolady, w kawałkach
175 g miękkiego masła
5 dużych jajek
175 g drobnego cukru
75 g mielonych migdałów
100 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką prosku do pieczenia i szczyptą soli)
400 g śliwek
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 22 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników(można zrobić to również w tzw kąpieli wodnej). Odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy, ostrożnie dodajemy mielone migdały i mąkę.
Działając szybko ubijamy białka na sztywno i mieszamy(krótko) wraz ze śliwkami z czekoladową masą. Przekładamy masę do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30 minut(czas pieczenia można wydłużyć, jeśli chcemy mieć bardziej "suche" ciasto). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy a kwadraty.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/brownies-ze-sliwkami.html