ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
czereśnie 500 gramów
cukier 100 gramów
wiśniówka 3 łyżek stołowych
mąka 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
jajka 3 sztuk
śmietana gęsta 200 mililitrów
masło 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
bułka tarta 1 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
skórka cytrynowa otarta 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczone czereśnie wydrylować, posypać łyżką cukru, skropić wiśniówka, wymieszać i odstawić.
Do naczynia dać przesianą mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli, ubite jajka i wymieszać. na koniec dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
Średniej wielkości formę na tartę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, ułożyć czereśnie i zalać je przygotowanym ciastem. piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4521/Clafoutis-z-czeresniami