ßßß
Składniki:4 jabłuszka(ja lubię szarą renetę)Szklanka mlekaOk.11 łyżek mąki tortowej ( konsystencja średnio gęstej śmietany)2 jajka4 łyżki cukruŁyżka oliwyOlej do smażeniaCukier puderCukier waniliowy, sólZ mleka, mąki, żółtek, cukru, oliwy i odrobiny soli ucieramy średnio gęste ciasto. Ubijamy białka i łączymy z ciastem. Jabłuszka myjemy, obieramy. Jabłuszka możemy zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z ciastem ( ja tak lubię), lub moczyć kawałki jabłka w cieście i smażyć na gorącym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Uwaga!Jeśli będziesz moczyć kawałki jabłuszka w cieście- pieczenie potrwa chwilę dłużej. Jeśli zetrzesz na tarce- czas pieczenia skraca się. Przetestowałam. :)Smacznego!