ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokapusta biała 0,5 sztukczosnek 3 ząbkicebula 1 sztukmasło 1 łyżek stołowychmarchewka 3 sztuksok z cytryny 1 łyżek stołowychgałka muszkatołowa według uznaniabulion warzywny 1 litrówboczek wędzony 150 gramówkabanosy 2 sztukbazylia 4 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychsucharki 2 łyżek stołowychżółty ser 2 łyżek stołowychjajka 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone marchewki pokroić w kostkę. Oczyszczoną kapustę poszatkować. Oczyszczona cebulę przepołowić i pokroić w piórka, a czosnek pokroić na paski.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę oraz kapustę i chwile smażyć. Zalać bulionem i gotować 25 minut. Dodać posiekane 2 łyżki świeżej bazylii. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka i sokiem z cytryny.Kluski: wymieszać jajko z mąką, utartymi sucharkami, startym żółtym serem, 2 łyżkami posiekanej bazylii, szczyptą soli i pieprzu na gęste ciągnące się ciasto. Zagotować dużą ilość osolonej wody. 2 łyżeczkami formować kluski, wrzucać do wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i odłożyć.Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na patelni bez tłuszczu. Kabanosy pokropić na plasterki. Przed podaniem dodać do zupy kluski, kabanosy i boczek, wymieszać i krótko podgrzać. Udekorować listkami bazylii.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: