ßßß Cookit - przepis na Zupa zimowa z kluseczkami

Zupa zimowa z kluseczkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta biała 0,5 sztuk
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
marchewka 3 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
bulion warzywny 1 litrów
boczek wędzony 150 gramów
kabanosy 2 sztuk
bazylia 4 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
sucharki 2 łyżek stołowych
żółty ser 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone marchewki pokroić w kostkę. Oczyszczoną kapustę poszatkować. Oczyszczona cebulę przepołowić i pokroić w piórka, a czosnek pokroić na paski.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę oraz kapustę i chwile smażyć. Zalać bulionem i gotować 25 minut. Dodać posiekane 2 łyżki świeżej bazylii. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka i sokiem z cytryny.
Kluski: wymieszać jajko z mąką, utartymi sucharkami, startym żółtym serem, 2 łyżkami posiekanej bazylii, szczyptą soli i pieprzu na gęste ciągnące się ciasto. Zagotować dużą ilość osolonej wody. 2 łyżeczkami formować kluski, wrzucać do wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i odłożyć.
Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na patelni bez tłuszczu. Kabanosy pokropić na plasterki. Przed podaniem dodać do zupy kluski, kabanosy i boczek, wymieszać i krótko podgrzać. Udekorować listkami bazylii.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10027/Zupa-zimowa-z-kluseczkami