Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta biała 0,5 sztuk
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
marchewka 3 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
bulion warzywny 1 litrów
boczek wędzony 150 gramów
kabanosy 2 sztuk
bazylia 4 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowychsucharki 2 łyżek stołowych
żółty ser 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
marchewki pokroić w kostkę. Oczyszczoną
kapustę poszatkować. Oczyszczona
cebulę przepołowić i pokroić w piórka, a
czosnek pokroić na paski.Na
maśle zeszklić
cebulę, dodać
czosnek,
marchewkę oraz
kapustę i chwile smażyć. Zalać
bulionem i gotować 25 minut. Dodać posiekane 2 łyżki świeżej
bazylii. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem, gałka i
sokiem z cytryny.Kluski: wymieszać
jajko z
mąką, utartymi sucharkami, startym
żółtym serem, 2 łyżkami posiekanej
bazylii, szczyptą
soli i
pieprzu na gęste ciągnące się ciasto. Zagotować dużą ilość osolonej
wody. 2 łyżeczkami formować kluski, wrzucać do
wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i odłożyć.Pokrojony w kostkę
boczek usmażyć na patelni bez tłuszczu.
Kabanosy pokropić na plasterki. Przed podaniem dodać do zupy kluski,
kabanosy i
boczek, wymieszać i krótko podgrzać. Udekorować listkami
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: