ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegonatka pietruszki 1 łyżek stołowychtarta bułka 1 łyżek stołowychseler 1 sztukkalarepa 1 sztukcebula 1 sztukmarchewka 1 sztukpietruszka 1 sztuksól według uznaniawoda 800 mililitrówwino białe 200 mililitrówpieprz 4 sztukliść laurowy 1 listkówcebula 1 sztukpietruszka 1 sztuksandacz 1 kilogramówpieprz według uznaniasól według uznaniacukier 1/2 łyżek deserowychmąka 1 łyżek stołowychmargaryna 1 łyżek stołowychsok cytrynowy 1 łyżek stołowychwywar z ryby 250 mililitrówcukier 1 łyżek deserowychwywar z ryby 250 mililitrówWykonanie:Sandacza oskrobać, oczyścić, umyć i osolić. Pietruszkę i cebulę obrać, umyć, pokroić na plasterki, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i wino. Gotować przez 15 minut. Wywar wystudzić i przecedzić. Całego sandacza ułożyć w rynience do gotowania ryb, zalać zimnym wywarem z jarzyn i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Rybę pozostawić w wywarze. Przygotować jarzyny do ryby: do garnka wlać wywar z ryby. Obrane i umyte jarzyny pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać i razem z jarzynami włożyć do wywaru. , Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Do prawie miękkich jarzyn dodać tartą bułkę, sól i cukier. Gotować jeszcze przez kilka minut. Przygotować sos: zrobić zasmażkę z mąki i margaryny, rozprowadzić zimnym wywarem z ryby i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Sos dobrze podgrzać, ale nie gotować. Sandacza ułożyć na ogrzanym półmisku, ugarnirować duszonymi jarzynami, polać sosem, posypać natką i od razu podawać.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: