Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
tarta bułka 1 łyżek stołowych
seler 1 sztuk
kalarepa 1 sztuk
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
sól według uznania
woda 800 mililitrów
wino białe 200 mililitrów
pieprz 4 sztuk
liść laurowy 1 listków
cebula 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
sandacz 1 kilogramów
pieprz według uznania
sól według uznania
cukier 1/2 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek stołowych
margaryna 1 łyżek stołowych
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
wywar z ryby 250 mililitrów
cukier 1 łyżek deserowych
wywar z ryby 250 mililitrówWykonanie:
Sandacza oskrobać, oczyścić, umyć i osolić.
Pietruszkę i
cebulę obrać, umyć, pokroić na plasterki, zalać wrzącą
wodą, dodać
przyprawy i
wino. Gotować przez 15 minut.
Wywar wystudzić i przecedzić. Całego
sandacza ułożyć w rynience do gotowania ryb, zalać zimnym
wywarem z jarzyn i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Rybę pozostawić w wywarze. Przygotować jarzyny do
ryby: do garnka wlać
wywar z ryby. Obrane i umyte jarzyny pokroić na plasterki.
Cebulę drobno posiekać i razem z jarzynami włożyć do
wywaru. , Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Do prawie miękkich jarzyn dodać
tartą bułkę,
sól i
cukier. Gotować jeszcze przez kilka minut. Przygotować sos: zrobić zasmażkę z
mąki i
margaryny, rozprowadzić zimnym
wywarem z ryby i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
cytryną. Sos dobrze podgrzać, ale nie gotować.
Sandacza ułożyć na ogrzanym półmisku, ugarnirować duszonymi jarzynami, polać sosem, posypać
natką i od razu podawać.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: