ßßß

1 sandacz ok 1100 g po oczyszczeniu3 jajkamąkabułka tartasólpieprz na zalewę1 szkl octu1,5 szkl wody2 łyżeczki cukru1 łyżeczka gorczycy białej1 łyżeczka solikilka ziaren jałowcakilka ziaren pieprzulistek laurowy1 duża cebula1 marchewkaRybę pokroić na 2 cm plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajka rozmącić na talerzu, na trzecim talerzu wsypać bułkę tartą.Rybę panierować w mące jajku u bułce tartej, usmażyć z obu stron na złoty kolor.Wodę ocet i przyprawy włożyć do garnka dodać pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę. Zagotować zalewę.W naczyniu ułożyć warstwami rybę i cebulkę z zalewy. Zalać całość i odstawić rybę do wystudzenia.Na dwa dni wstawić do lodówki.Przepis opublikowany w