Wykonanie

1 skrzydełek ok 1 kg
marchewkapietruszka2
cebule2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukrupieprz1 szkl
octu2 szkl
wodyziele angielskielistek laurowykilka plasterków
limonkimąka2
jajkabułka tarta do panierowania
olej do smażeniaSkrzydełka umyć zalać
wodą, dodać
marchewkę,
pietruszkę,
ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka wyjąć , osączyć.Panierować w
mące jajku i
bułce tartej, smażyć na zloty kolor.Ułożyć skrzydełka w pojemniku.Przygotować zalewę.
Wodę,
ocet ,
sól,
cukier,
cebulę pokrojoną w plastry i
przyprawy zagotować.Lekko przestudzić i zalać zalewą skrzydełka. Wystudzić, zamknąć pojemniki i odstawić do lodówki na ok 3 dni.

Skrzydełka można również włożyć do słoika , zalać gorącą zalewą, zamknąć i obrócić do góry dnem, tak przechowają się dłużej.
