ßßß
Myślę, że już starczy tego słodkiego i najwyższa pora na konkrety ;D Dzisiaj klasyka najprostsza klasyka, która wywodzi się z dolnego śląska. Smażona ryba w panierce w zalewie octowej.Składniki:500 g mintaja2 jajkamąkabułka tartasólolejZalewa:2 l wody2 średnie cebule150 ml octu4 liście laurowe10 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka cukru3-3,5 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzuJeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić.Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem