ßßß Cookit - przepis na Mintaj w zalewie octowej

Mintaj w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Myślę, że już starczy tego słodkiego i najwyższa pora na konkrety ;D Dzisiaj klasyka najprostsza klasyka, która wywodzi się z dolnego śląska. Smażona ryba w panierce w zalewie octowej.
Składniki:
500 g mintaja
2 jajka
mąka
bułka tarta
sól
olej
Zalewa:
2 l wody
2 średnie cebule
150 ml octu
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
3-3,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Jeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić.Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.
Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/mintaj-w-zalewie-octowej.html