ßßß
Zbliżają się Andrzejki, koniecznie więc trzeba będzie przygotować jakieś zakąski. Jako jedną z nich polecam właśnie takie filety z kurczaka w zalewie octowej. Można a nawet trzeba przygotować je wcześniej więc tym sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą.Składniki na 4 słoiki:3 filety z kurczaka2 jajkapieprzsólmąkabułka tartaolej do smażenia na zalewę:5 szklanek wodyszklanka octuszklanka cukru3 cebule3 ząbki czosnkukilka liści laurowychkilka ziarenek ziela angielskiegołyżeczka ziarenek pieprzu czarnego3/4 łyżeczki soliSłoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć.Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików.Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać mięso i od razu zakręcić słoiki. Kiedy wystygną wstawić do lodówki.