Wykonanie

Zbliżają się Andrzejki, koniecznie więc trzeba będzie przygotować jakieś zakąski. Jako jedną z nich polecam właśnie takie
filety z kurczaka w zalewie octowej. Można a nawet trzeba przygotować je wcześniej więc tym sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy
trzech dniach kiedy się przegryzą.Składniki na 4 słoiki:3
filety z kurczaka2
jajkapieprzsólmąkabułka tartaolej do smażenia na zalewę:5 szklanek
wodyszklanka
octuszklanka
cukru3
cebule3 ząbki
czosnkukilka
liści laurowychkilka ziarenek
ziela angielskiegołyżeczka ziarenek
pieprzu czarnego3/4 łyżeczki
soliSłoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć
solą i pierzem, opanierować w
mące,
jajku i
bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików.
Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać
mięso i od razu zakręcić słoiki. Kiedy wystygną wstawić do lodówki.
