ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukmąka 0,75 szklanekmąka ziemniaczana 0,75 szklanekcukier puder 250 gramówmargaryna 200 gramówkakao 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmleko 0,5 litrówmasło 200 gramówcukier 0,5 szklanekmąka 1,5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukowoce mieszane 800 gramówwoda 1 litrówsok z cytryny 2 sztukżelatyna 4 łyżek deserowychcukier 3,5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch, dodając po jednym jajku, cukier puder, obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Utrzeć na gładkie ciasto i przełożyć do blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, o wymiarach 40 x 25 cm i piec ok. 35 minut w 180 stopniach, wystudzić.Krem: w pół szklance mleka rozprowadzić 1,5 łyżki mąki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, resztę mleka zagotować z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń, wystudzić.Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu.Zimny placek kakaowy umieścić w blaszce i rozsmarować na nim krem, wypełniając tez szczeliny pomiędzy blachą a ciastem.. Wstawić do lodówki.Z przegotowanej wody, soku z 2 cytryn oraz z 3,5 łyżki cukru zrobić lemoniadę i przecedzić. Żelatynę wymieszać w garnuszku z połowa szklanki lemoniady. Po 20 minutach, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Wymieszać z reszta lemoniady. Na kremie rozłożyć oczyszczone, osuszone owoce i zalać je tężejąca galaretka. Ciasto wstawić do lodówki.Uwagi:Owoce mieszane: porzeczki, jagody, maliny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: