ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocukier puder 1 szklanekmasło 1 kostekmąka 1 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukmleko 1 szklanekkakao 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychmąka 1,5 szklanekolej 8 łyżek stołowychwoda przegotowana zimna 8 łyżek stołowychcukier 1 szklanekjajka 4 sztukWykonanie:Ciasto jasne: żółtka ubić z cukrem i wodą na pulchną masę, wlać olej i jeszcze chwile ubijać. Stopniowo przesypując mąka wymieszaną z proszkiem, dodać ubitą z białek pianę i delikatnie połączyć.Przełożyć do wąskiej podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.Ciasto ciemne: przygotować tak samo jak ciasto jasne, tylko dodać kakao i tak samo upiec.Krem: z mleka, łyżki mąki, cukru waniliowego zgotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Wystudzone ciasta pokroić na kromki grubości 1 cm. Smarując je z obu stron składać na przemian jasne i ciemne. Dobrze schłodzić i pokroić w ukośne kromki o grubości 1 , 5 cm.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: