Wykonanie
Zjadłabym coś słodkiego. Tylko co?Zaczęłam przeszukiwać przepisy. Ciasto
czekoladowe - mogłoby być!Bardzo nie lubię suchych ciast
czekoladowych. Z drugiej strony nie przepadam też za ciastami, które sprawiają wrażenie nieupieczonych, ciężkich i kleistych. Znalazłam przepis, który zapowiadał coś pomiędzy tymi dwoma stanami - ciasto puszyste i wilgotne.
Czas przygotowania: ok 45 minSkładniki :CIASTO:- 115 g miękkiego
masła- szklanka
cukru- łyżeczka
cukru waniliowego- 2
jajka- szklanka
mąki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakao- 3/4 szklanki
mlekaPOLEWA:- 2 łyżki
masła,
cukru,
wody,
kakao- pół łyżeczki
cukru waniliowego1.
Masło,
cukier i
cukier waniliowy utrzyj mikserem, do uzyskania puszystej masy.2. Nieustannie mieszając, stopniowo dodaj roztrzepane
jajka.3. Do osobnego naczynia przesiej
mąkę, dodaj
proszek do pieczenia i
kakao.4. Do
maślanej masy na przemian dodawaj suche składniki i
mleko, cały czas ucierając.5.Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.6. Piecz w 190 oC przez ok 35 minut, aż wbijany w ciasto patyczek będzie suchy.7. Zrób polewę. W garnuszku rozpuść
masło, dodaj
cukier,
kakao i
wodę. Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Lekko wystudź i wylej na ciasto.
8. Ciasto można posypać kolorową posypką, wiórkami
czekolady,
kokosa itp.Ostrzegam! Nie
róbcie tego ciasta, gdy jesteście na diecie. Jest tak pyszne, że ciężko się powstrzymać żeby nie zjeść kolejnego kawałka. Cudownie pachnie, już od początku przygotowań w kuchni unosi się
czekoladowy zapach.
Potem już całe mieszkanie pachnie. Sam zapach poprawił mi humor - to się nazywa prawdziwa aromaterapia!Wykonanie ciasta jest banalnie proste (pewnie dlatego to pierwsze ciasto, które wyszło mi bez zarzutu).Polecam
mieć ten przepis zawsze przy sobie. Szybko i łatwo można sprawić sobie i innym wiele przyjemności.