Wykonanie

Dziś mam dla Was babkę inspirowaną rozpuszczalnym
kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z
mleka w proszku, która idealnie pasowała do
kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec ją już dziś i przechowywać owiniętą w folię.Składniki na dużą babkę:5
jajek2 i 3/4 szklanki
mąki2 szklanki
cukru1/2 szklanki rozpuszczalnego
kakao1/2 szklanki
olejuszklanka
wody gazowanejłyżeczka
proszku do pieczenia na polewę:75 g
masła50 g
mleka w proszku50 g
cukru pudru25 g wrzątkuposypka czekoladowa
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać
cukier. Następnie dodać
żółtka i ubić na białą gęstą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać
olej,
wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.Przygotować polewę:
masło rozpuścić. Przez sitko dodać
mleko w proszku i
cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę i posypać posypką
czekoladową.Babkę upiekłam w foremce Nordic Ware, którą kupić możecie w sklepie Strefa Ulubiona pod tym
linkiem: klikŚwietnie się sprawdziła do takiej dużej porcji ciasta, bo zawsze musiałam piec w dwóch mniejszych foremkach. Blaszka jest wykonana z aluminium, przez co jest lekka. Pokryto ją nie przywieralną powłoką, dzięki
czemu ciasto łatwo z niej wychodzi.