Wykonanie
            Puszyste 
kakaowo- 
waniliowe ciasto "zebra". Trzeba się bardzo starać, by nie wyszło. Wystarczy wszystko wymieszać i nalewać porcjami na przemian- ciasto 
czekoladowe i to z 
aromatem waniliowym. Jest proste w przygotowaniu, a puszyste i wilgotne. Im więcej będzie warstw nalewanych przed pieczeniem ciasta, tym lepiej będzie ono wyglądało w przekroju :) Ciasto zebra najlepiej smakuje jeszcze ciepłe obsypane 
cukrem pudrem albo wystudzone, oblane 
czekoladą.

(przepis podstawowy)5 
jajek1,5 szklanki 
cukru3 szklanki 
mąkiszklanka 
wodyszklanka 
oleju3 płaskie łyżeczki 
proszku do pieczenia3 łyżki 
kakaołyżeczka esencji waniliowej

 Jajka
Jajka utrzeć z 
cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki 
mąki, 
wodę, 
olej i 
proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać 
kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki 
mąki i esencję 
waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce 
kakaowego i 
waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!