Wykonanie
Puszyste
kakaowo-
waniliowe ciasto "zebra". Trzeba się bardzo starać, by nie wyszło. Wystarczy wszystko wymieszać i nalewać porcjami na przemian- ciasto
czekoladowe i to z
aromatem waniliowym. Jest proste w przygotowaniu, a puszyste i wilgotne. Im więcej będzie warstw nalewanych przed pieczeniem ciasta, tym lepiej będzie ono wyglądało w przekroju :) Ciasto zebra najlepiej smakuje jeszcze ciepłe obsypane
cukrem pudrem albo wystudzone, oblane
czekoladą.
(przepis podstawowy)5
jajek1,5 szklanki
cukru3 szklanki
mąkiszklanka
wodyszklanka
oleju3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaołyżeczka esencji waniliowej
Jajka utrzeć z
cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki
mąki,
wodę,
olej i
proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać
kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki
mąki i esencję
waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce
kakaowego i
waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!