Wykonanie
Te ciasto to zlepek kilku przepisów. Myślę, że bardzo
trafny. Nie za słodkie - idealne. Upiekłam je gdy odprawiałam urodziny, zauważyłam, że najlepsze jest na następny dzień kiedy to
biszkopt troszkę "usiądzie" i nabierze wilgoci z masy. Zapraszam!

SKŁADNIKI: (na dużą blachę)
Biszkopt jasny: przepis z bloga- nie pełna szklanka
mąki- szklanka
cukru- 3
jajka- 1/3 szklanka
wody- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
cukru waniliowegoBiszkopt ciemny:- nie pełna szklanka
mąki- szklanka
cukru- 3
jajka- 1/3 szklanka
wody- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
cukru waniliowego- 3 łyżki
kakaoMasa kokosowa: przepis z bloga- 750 ml
mleka- 250-350 g wiórek
kokosowych- 1/2 szklanki
cukru- 200 g
masła- 2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanejKajmak:- puszka gotowanego słodzonego
mleka skondensowanego- 250 g
margaryny lub
masła- 50 g prażonych
płatków migdałowychPRZYGOTOWANIE:
Biszkopty - przygotowujemy osobno jasny i ciemny: Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, gdy zesztywnieje dodajemy po trochu
cukier i dalej ubijamy. Ciągle ubijając mikserem dodajemy po
żółtku, po troszku
mąki z
proszkiem do pieczenia i
wody. Powstanie gęsta, puszysta i gładka masa. Wylewamy ją na blachę, której Tylko spód smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, boki nie! Każdy blat
biszkoptowy pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku do 200*C (u mnie z termoobiegiem) ok. 15 minut. Upieczone przekładamy na czystą lnianą ściereczkę.Masa kokosowa: 2 i pół szklanki
mleka zagotowujemy, w reszcie rozprowadzamy
mąkę. Gdy
melko się zagotuje dodajemy dodajemy wiórki,
cukier i
masło, ciągle mieszając. Gdy wszystko się połączy dodajemy
mleko z
mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciemny
biszkopt i przykrywamy ją jasnym.Kajmak: tłuszcz ubijamy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej. Gotową wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy prażonymi
płatkami migdałowytmi. Smacznego!

