ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe z kokosem i kajmakiem

Ciasto biszkoptowe z kokosem i kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Te ciasto to zlepek kilku przepisów. Myślę, że bardzo trafny. Nie za słodkie - idealne. Upiekłam je gdy odprawiałam urodziny, zauważyłam, że najlepsze jest na następny dzień kiedy to biszkopt troszkę "usiądzie" i nabierze wilgoci z masy. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na dużą blachę)
Biszkopt jasny: przepis z bloga
- nie pełna szklanka mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
Biszkopt ciemny:
- nie pełna szklanka mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
Masa kokosowa: przepis z bloga
- 750 ml mleka
- 250-350 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Kajmak:
- puszka gotowanego słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g margaryny lub masła
- 50 g prażonych płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty - przygotowujemy osobno jasny i ciemny: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy zesztywnieje dodajemy po trochu cukier i dalej ubijamy. Ciągle ubijając mikserem dodajemy po żółtku, po troszku mąki z proszkiem do pieczenia i wody. Powstanie gęsta, puszysta i gładka masa. Wylewamy ją na blachę, której Tylko spód smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, boki nie! Każdy blat biszkoptowy pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku do 200*C (u mnie z termoobiegiem) ok. 15 minut. Upieczone przekładamy na czystą lnianą ściereczkę.
Masa kokosowa: 2 i pół szklanki mleka zagotowujemy, w reszcie rozprowadzamy mąkę. Gdy melko się zagotuje dodajemy dodajemy wiórki, cukier i masło, ciągle mieszając. Gdy wszystko się połączy dodajemy mleko z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciemny biszkopt i przykrywamy ją jasnym.
Kajmak: tłuszcz ubijamy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej. Gotową wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy prażonymi płatkami migdałowytmi. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/01/ciasto-biszkoptowe-z-kokosem-i-kajmakiem.html