ßßß Cookit - przepis na Ciasto Fale Dunaju

Ciasto Fale Dunaju

nazwa

Wykonanie

Czy jest ktoś kto nie zna ciasta Fale Dunaju, jeśli tak to musi koniecznie spróbować. Ciasto jest przepyszne. Masa najlepsza! Przepis z zeszytu mojej mamy.
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru (najlepiej pudru)
250g masła lub margaryny (kostka)
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Owoce: wiśnie, jabłka, maliny
Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po żółtku. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty masy. Wymieszać. Do połowy ciasta dodać kakao i wymieszać. Blachę o wymiarach ok. 35x25 lub mniejsza wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto jasne a na wierzch ciemne. Na ciemnym cieście ułożyć owoce w niedalekich odległościach, tak aby dzięki owocom zrobiły się fale. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach. Wystudzić.
Krem:
200g masła lub margaryny
500ml mleka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlewać powoli do gotującego się mleka i mieszać cały czas aż powstanie gęsty budyń. Schłodzić.
Kiedy wystygnie budyń, utrzeć margarynę lub masło i dodawać po łyżce budyniu, miksować cały czas. Wyłożyć krem na ciasto. Przygotować polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki zagotować. Ciasto polać polewą i włożyć do lodówki.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/10/ciasto-fale-dunaju.html