Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
bulion instant 1 łyżek deserowych
ocet winny 4 łyżek stołowych
chili mielone według uznania
cukier brązowy 1 szczypta
czosnek 1 ząbki
chili 1 sztuk
dymka 1 pęczek
olej 3 łyżek stołowych
mięso mielone 400 gramów
ananas 1 sztuk
sałata 0,5 sztuk
natka pietruszki 0,5 sztuk
orzeszki ziemne 60 gramów
trawa cytrynowa 1 sztukWykonanie:Sos: zewnętrzne liście trawy drobno posiekać, a miękki środek odłożyć. Zagotować 250ml
wody z trawą i
bulionem, a po 5 minutach dodać
ocet. Doprawić do smaku
cukrem i sproszkowanym
chili. Wymieszać i odstawić na kilka minut.Oczyszczony
czosnek i odłożoną trawę posiekać oczyszczony strączek
chili pokroić w paseczki. Oczyszczoną
dymkę pociąć w talarki.
Mięso mielone usmażyć na
oleju na silnym ogniu (5 minut, powinno
mieć grudkowatą konsystencję). Na ostatnie 2 minuty smażenia dołożyć
czosnek,
chili i trawę. Doprawić
sola oraz
pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z
dymką. Zalać przecedzonym sosem i ostudzić. Oczyszczonego
ananasa drobno pokroić.
Natkę i
orzechy posiekać. Oczyszczoną, osuszoną
sałatę porwać na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki wymieszać z
mięsem i podawać.Uwagi:
Orzeszki ziemne mają być niesolone.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia TajlandzkaPotrawy z
MięsaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: