ßßß Cookit - przepis na Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy

Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie przepadałam za mocno pikantnymi przyprawi. W moim domu rodzinnym się tak nie gotowało i ja również nie miałam tego zwyczaju. Jednak po zamieszkaniu z moim mężem musiałam nieco zmienić swoje poglądy na temat chili :) Jest on wielkim fanem ostrych potraw, więc zaczęłam nieco bardziej szaleć z pikantnością moich dań. Takim właśnie daniem jest gulasz wieprzowo-ananasowy. Przepis pochodzi z gazety GoodFood i został nieco przeze mnie zmodyfikowany. W efekcie mamy pyszne mięso, fajny sos z ciekawym dodatkiem w postaci ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:)
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz pieczenia
Składniki:
8 płatów karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ )
500ml bulionu
350g ananasa
Ok. 50g brązowego cukru
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 papryczki chili
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
Pęczek natki pietruszki
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu
Olej do smażenia
Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulkę Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi natki pietruszki oraz 2 papryczki chili posiekane na kawałki (bez nasionek). Dodajemy również gwiazdki anyżu, koncentrat, cukier, sos sojowy i ostatnią papryczkę chili w całości. Chwilkę podsmażamy i po minucie zalewamy bulionem. Gulasz podgrzewamy często mieszając. Kiedy wszystko razem dokładnie się wymiesza dokładamy ponownie mięso i ananasa pokrojonego na kawałki. Trzymamy na ogniu do momentu wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 2 godzin aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Wówczas wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Nakładamy na talerze i obsypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego :)
Do przygotowania tej potrawy użyłam fantastycznej brytfanki pochodzącej ze sklepu www.garneczki.pl Jej wyjątkowość polega na tym, ze można jej używać na indukcji, jak i w piekarniku. Cudo!
Post powstał przy współpracy ze sklepem www.garneczki.pl
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/12/pikantny-gulasz-wieprzowo-anansowy.html