Wykonanie
            Nigdy nie przepadałam za mocno pikantnymi 
przyprawi. W moim domu rodzinnym się tak nie gotowało i ja również nie miałam tego zwyczaju. Jednak po zamieszkaniu z moim mężem musiałam nieco zmienić swoje poglądy na temat 
chili :) Jest on wielkim fanem ostrych potraw, więc zaczęłam nieco bardziej szaleć z pikantnością moich dań. Takim właśnie daniem jest gulasz wieprzowo-
ananasowy. Przepis pochodzi z gazety GoodFood i został nieco przeze mnie zmodyfikowany. W efekcie mamy pyszne 
mięso, fajny sos z ciekawym dodatkiem w postaci 
ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:)

Ilość porcji: 8Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz pieczeniaSkładniki:8 płatów 
karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ )500ml 
bulionu350g 
ananasaOk. 50g 
brązowego cukru2 
cebule2 ząbki 
czosnku3 
papryczki chili1 łyżka 
koncentratu pomidorowego1 łyżka 
sosu sojowegoPęczek 
natki pietruszkiPrzyprawy: świeżo mielona 
sól, świeżo mielony 
pieprz, 2 gwiazdki 
anyżuOlej do smażenia
Karkówkę tniemy na paski i oprószamy 
solą oraz 
pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę 
oleju i obsmażamy 
mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę 
cebulkę Dorzucamy 
czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi 
natki pietruszki oraz 2 
papryczki chili posiekane na kawałki (bez nasionek). Dodajemy również gwiazdki 
anyżu, koncentrat, 
cukier, 
sos sojowy i ostatnią 
papryczkę chili w całości. Chwilkę podsmażamy i po minucie zalewamy 
bulionem. Gulasz podgrzewamy często mieszając. Kiedy wszystko razem dokładnie się wymiesza dokładamy ponownie 
mięso i 
ananasa pokrojonego na kawałki. Trzymamy na ogniu do momentu wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 2 godzin aż 
mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Wówczas wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Nakładamy na talerze i obsypujemy posiekaną 
pietruszką. Smacznego :)




Do przygotowania tej potrawy użyłam fantastycznej brytfanki pochodzącej ze sklepu www.garneczki.pl Jej wyjątkowość polega na tym, ze można jej używać na indukcji, jak i w piekarniku. Cudo!


Post powstał przy współpracy ze sklepem www.garneczki.pl