Wykonanie
Pora na przepis, który wykorzystałam już dwa
razy - na ekspresowe placki po turecku, z mielonym
mięsem,
orzechami włoskimi,
ziołową sałatką i
fetą. Pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni", którą kupiłam od razu po polskiej premierze, czyli jakiś czas temu. Aż
dziwne, że na blogu jeszcze nic się z niej nie pojawiło, bo jest naprawdę dobra. Przetestowałam już parę przepisów i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego, co można przygotować w 15 minut. Nie zawsze uda się w kwadrans (np. warzywa kroiłam sama, a nie w malakserze), ale jeśli będzie to, powiedzmy, 20 minut, to czy robi to wielką różnicę?;) Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym
mięsem, chrupiącą
sałatką i dopełniającym całości
serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.
Placki z
mięsem mielonym i
sałatką- 1/2 łyżki
oleju- 125g
mięsa mielonego- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki- 25g
orzechów włoskich- listki z 1 gałązki
rozmarynu- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
przecieru pomidorowego- sok z 1/2
cytryny- 2 tortille
sałatka:- 2
dymki- 1/2
papryki- 2
pomidory- 1/8 dużego
ogórka (pominęłam)- 1/2
sałaty rzymskiej mini- kilka gałązek
kolendry(można zastąpić
natką pietruszki)- kilka gałązek
koperku- 1/2 łyżki
oliwy- 1/2 łyżki czerwonego
octu winnego- kawałek
fety- sos
chili1) Na patelni rozgrzać
olej i dodać
mięso.2) Doprawić
solą, kuminem i
papryką.3) Dodać lekko pokruszone
orzechy i posiekany
rozmaryn.4) Rozdzielić grudki
mięsa i mieszać, aż zbrązowieje.5) Pokroić warzywa na
sałatkę i umieścić w misce.6) Dolać
oliwę i
ocet, wymieszać, doprawić i posypać pokruszoną
fetą.7) Do
mięsa dodać wyciśnięty
czosnek,
przecier pomidorowy i
sok z cytryny.8) Zdjąć patelnię z ognia i rozgrzać drugą.9) Ułożyć na niej jedną tortillę i rozprowadzić na niej
mięso.10) Podgrzać, zdjąć z patelni i powtórzyć czynności z drugą tortillą.11) Ułożyć je na talerzach, rozłożyć na wierzchu
sałatkę i trochę sosu
chili.12) Zwijać (najlepiej najpierw jedną krawędź, a następnieprostopadle do tej krawędzi całość) i jeść!Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal