Wykonanie
            
Pora na przepis, który wykorzystałam już dwa 
razy - na ekspresowe placki po turecku, z mielonym 
mięsem, 
orzechami włoskimi, 
ziołową sałatką i 
fetą. Pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni", którą kupiłam od razu po polskiej premierze, czyli jakiś czas temu. Aż 
dziwne, że na blogu jeszcze nic się z niej nie pojawiło, bo jest naprawdę dobra. Przetestowałam już parę przepisów i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego, co można przygotować w 15 minut. Nie zawsze uda się w kwadrans (np. warzywa kroiłam sama, a nie w malakserze), ale jeśli będzie to, powiedzmy, 20 minut, to czy robi to wielką różnicę?;) Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym 
mięsem, chrupiącą 
sałatką i dopełniającym całości 
serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.

Placki z 
mięsem mielonym i 
sałatką- 1/2 łyżki 
oleju- 125g 
mięsa mielonego- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki wędzonej 
papryki- 25g 
orzechów włoskich- listki z 1 gałązki 
rozmarynu- 1 ząbek 
czosnku- 1 łyżka 
przecieru pomidorowego- sok z 1/2 
cytryny- 2 tortille
sałatka:- 2 
dymki- 1/2 
papryki- 2 
pomidory- 1/8 dużego 
ogórka (pominęłam)- 1/2 
sałaty rzymskiej mini- kilka gałązek 
kolendry(można zastąpić 
natką pietruszki)- kilka gałązek 
koperku- 1/2 łyżki 
oliwy- 1/2 łyżki czerwonego 
octu winnego- kawałek 
fety- sos 
chili1) Na patelni rozgrzać 
olej i dodać 
mięso.2) Doprawić 
solą, kuminem i 
papryką.3) Dodać lekko pokruszone 
orzechy i posiekany 
rozmaryn.4) Rozdzielić grudki 
mięsa i mieszać, aż zbrązowieje.5) Pokroić warzywa na 
sałatkę i umieścić w misce.6) Dolać 
oliwę i 
ocet, wymieszać, doprawić i posypać pokruszoną 
fetą.7) Do 
mięsa dodać wyciśnięty 
czosnek, 
przecier pomidorowy i 
sok z cytryny.8) Zdjąć patelnię z ognia i rozgrzać drugą.9) Ułożyć na niej jedną tortillę i rozprowadzić na niej 
mięso.10) Podgrzać, zdjąć z patelni i powtórzyć czynności z drugą tortillą.11) Ułożyć je na talerzach, rozłożyć na wierzchu 
sałatkę i trochę sosu 
chili.12) Zwijać (najlepiej najpierw jedną krawędź, a następnieprostopadle do tej krawędzi całość) i jeść!Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal