ßßß Cookit - przepis na Tureckie placki z farszem.

Tureckie placki z farszem.

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z dodatku do Świata Kobiety 101 przepisów- tom 32 .
Placki są smaczne i syte. Nie spodziewałam się, że od razu mi posmakują....trochę mięsa mielonego i warzyw oraz ciasto drożdżowe stanowią doskonałe połączenie. Najbardziej podoba mi się ich prostota, nie są "wydziwiane". Zapraszam :)
Składniki (na ok 12 placków):
2 dag drożdży,
500 g maki,
350 ml letniej wody,
3 cebule,
250 g mięsa mielonego,
6 pomidorów,
1 papryka,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
chili w proszku,
sól i pieprz do smaku,
100 ml oleju- ja dałam połowę 50 ml,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 ogórek,
1/2 główki sałaty,
Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru. Do miski wsyp mąkę, dodaj 1/2 łyżeczki soli i drożdże. Powoli wlewaj 350 ml letniej wody, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
2 cebule obierz , umyj 2 pomidory. Warzywa drobno posiekaj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekaj natkę. Składniki wymieszaj z mięsem mielonym, 50 ml oleju i koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Pozostałe pomidory, ogórek i cebulę oczyść, pokrój w plasterki, sałatę oczyść, osusz porwij w małe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek, ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia- posmaruj masą mięsną.
Piecz 10-15 minut w 180 °C.
Po upieczeniu na każdym placku ułóż sałatę, pomidory, ogórka oraz cebulę. Podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/07/tureckie-placki-z-farszem.html