Wykonanie
Przepis pochodzi z dodatku do Świata Kobiety 101 przepisów- tom 32 .Placki są smaczne i syte. Nie spodziewałam się, że od razu mi posmakują....trochę
mięsa mielonego i warzyw oraz
ciasto drożdżowe stanowią doskonałe połączenie. Najbardziej podoba mi się ich prostota, nie są "wydziwiane". Zapraszam :)
Składniki (na ok 12 placków):2 dag
drożdży,500 g
maki,350 ml letniej
wody,3
cebule,250 g
mięsa mielonego,6
pomidorów,1
papryka,2 ząbki
czosnku,
natka pietruszki,
chili w proszku,
sól i
pieprz do smaku,100 ml
oleju- ja dałam połowę 50 ml,4 łyżki
koncentratu pomidorowego,1
ogórek,1/2 główki
sałaty,
Drożdże utrzyj z łyżeczką
cukru. Do miski wsyp
mąkę, dodaj 1/2 łyżeczki
soli i
drożdże. Powoli wlewaj 350 ml letniej
wody, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
2
cebule obierz , umyj 2
pomidory. Warzywa drobno posiekaj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki
czosnku, posiekaj
natkę. Składniki wymieszaj z
mięsem mielonym, 50 ml
oleju i
koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
chili.Pozostałe
pomidory,
ogórek i
cebulę oczyść, pokrój w plasterki,
sałatę oczyść, osusz porwij w małe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek, ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia- posmaruj masą
mięsną.
Piecz 10-15 minut w 180 °C.
Po upieczeniu na każdym placku ułóż
sałatę,
pomidory,
ogórka oraz
cebulę. Podaj z
sosem czosnkowym.
Smacznego :)