Wykonanie
            Przepis pochodzi z dodatku do Świata Kobiety 101 przepisów- tom 32 .Placki są smaczne i syte. Nie spodziewałam się, że od razu mi posmakują....trochę 
mięsa mielonego i warzyw oraz 
ciasto drożdżowe stanowią doskonałe połączenie. Najbardziej podoba mi się ich prostota, nie są "wydziwiane". Zapraszam :)

Składniki (na ok 12 placków):2 dag 
drożdży,500 g 
maki,350 ml letniej 
wody,3 
cebule,250 g 
mięsa mielonego,6 
pomidorów,1 
papryka,2 ząbki 
czosnku,
natka pietruszki,
chili w proszku,
sól i 
pieprz do smaku,100 ml 
oleju- ja dałam połowę 50 ml,4 łyżki 
koncentratu pomidorowego,1 
ogórek,1/2 główki 
sałaty,
Drożdże utrzyj z łyżeczką 
cukru. Do miski wsyp 
mąkę, dodaj 1/2 łyżeczki 
soli i 
drożdże. Powoli wlewaj 350 ml letniej 
wody, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

2 
cebule obierz , umyj 2 
pomidory. Warzywa drobno posiekaj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki 
czosnku, posiekaj 
natkę. Składniki wymieszaj z 
mięsem mielonym, 50 ml 
oleju i 
koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku 
solą, 
pieprzem i 
chili.Pozostałe 
pomidory, 
ogórek i 
cebulę oczyść, pokrój w plasterki, 
sałatę oczyść, osusz porwij w małe kawałki.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek, ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia- posmaruj masą 
mięsną.

Piecz 10-15 minut w 180 °C.

Po upieczeniu na każdym placku ułóż 
sałatę, 
pomidory, 
ogórka oraz 
cebulę. Podaj z 
sosem czosnkowym.

Smacznego :)