Wykonanie
Jest to wariacja
ryby po grecku. A właściwie jej zubożona wersja, gdyż jedynym warzywem korzeniowym jest tutaj
marchewka. Moja danie jest także nieco odchudzone , gdyż
ryby wcześniej nie panieruję i obsmażam a duszę wraz z
marchewką. Danie jest również pyszne na drugi dzień, gdyż smaki zdecydowanie się wzmocnią.
Porcja na 4 osoby:- około 1 kilograma
ryby ( u mnie miruna)- 1 kilogram
marchewki- 3
pomidory- pęczek
natki pietruszki- pół strączka
chili bez ziarenek ( stopień ostrości zależy od nas. moja wersja jest lekko pikantna)- 2-3 ząbki
czosnku- 3 - 4 łyżki
koncentratu pomidorowego-
sól,
pieprz, 3 łyżki
oleju- 1/3 szklanki
wody.Moja
ryba była w postaci dwóch dużych filetów. Każdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć.
Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (
jabłkowych),
natkę poszatkować,
pomidory pokroić w ósemki,
czosnek w plasterki a
chili w paseczki.
W rondlu rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek - chwilę przesmażyć. Następnie dodać startą
marchewkę, posiekaną
pietruszkę,
pomidory, papryczkę i koncentrat. Posolić, podlać
wodą i dusić do półmiękkości.
Marchewka musi być jędrna. Zajmie to nam do 10 minut. Następnie połowę potrawki z
marchewki odłożyć do miseczki. Pozostałą część rozłożyć równą warstwą na dnie rondla. Na
marchewkę wyłożyć ściśle
rybę. Przykryć odłożoną wcześniej
marchewką. Dusić na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.U mnie w wersji z
ryżem i słodko kwaśną
sałatką z
ogórków.