Wykonanie
niedziela, 11 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Leczo pepperoni
Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów, faszerowaną, grillowaną, pieczoną, z
mięsem,
serem, z innymi warzywami. Na słodko i na pikantnie. Dziś coś bardzo
ostrego. Zapraszam na leczo pepperoni.Składniki:5 kolorowych
papryk1
papryczka chili20 dag
kiełbasy pepperoni w plastrach (może być
salami)4
pomidory (lub
koncentrat pomidorowy)2
cebule3 ząbki
czosnkusłodka i ostra mielona
paprykasólpieprzolej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewamy trochę
oleju. Wrzucamy
cebulę,
kiełbasę pokrojoną na paseczki i podsmażamy.
Paprykę kroimy w niezbyt dużą kostkę lub plasterki.
Papryczkę chili dokładnie oczyszczamy z ziaren i kroimy.
Czosnek obieramy i również kroimy. Wrzucamy do rondla. Dusimy, aż
papryka lekko zmięknie.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy, wrzucamy do rondla. Dusimy jeszcze 10 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy z
pieczywem lub
ryżem.Zamiast słodkiej i ostrej mielonej
papryki możemy użyć gotowej
mieszanki przypraw, na przykład z
serii młynków Specialite, które oferuje nam Kamis. Ognista
mieszanka przypraw jest zdecydowanie dla zwolenników ostrej kuchni. Znajdziemy w niej
chili,
pieprz czarny,
czosnek,
kolendrę i
gorczycę. Polecam