ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilet z indyka 2 kilogramówczosnek 2 ząbkirozmaryn 0,5 łyżek deserowychpieprz 0,5 łyżek deserowychimbir 0,5 łyżek deserowychestragon 0,5 łyżek deserowychCynamon 1 łyżek deserowychgoździki mielone 0,5 łyżek deserowychwątróbki 100 gramówkajzerka 0,5 sztukorzechy włoskie 50 gramówrodzynki 50 gramówjajka 2 sztukolej według uznaniawódka 50 mililitrówsok z pomarańczy według uznaniamasło 100 gramówpłatki migdalowe 100 gramówWykonanie:W umytym, osączonym mięsie wyciąć głęboką kieszeń. Natrzeć z zewnątrz solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. W soku z pomarańczy namoczyć bułkę. Umyte, osączone wątróbki posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dosypując wszystkie przyprawy. Wymieszać z wątróbkami i wódką. Całość zmiksować na gładką masę, dodając po żółtku i łyżce rozmoczonej bułki. Połączyć z pianą ubitą na sztywno z białek i wymieszać z bakaliami.Otwór w mięsie napełnić przygotowanym farszem i spiąć wykałaczkami. Skropić olejem, oprószyć estragonem i rozmarynem. Ułożyć w brytfannie i piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wodą. Mięso podawać na ciepło z pieczonymi jabłuszkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: