ßßß Cookit - przepis na Indyk z korzennym farszem

Indyk z korzennym farszem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z indyka 2 kilogramów
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 0,5 łyżek deserowych
pieprz 0,5 łyżek deserowych
imbir 0,5 łyżek deserowych
estragon 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
wątróbki 100 gramów
kajzerka 0,5 sztuk
orzechy włoskie 50 gramów
rodzynki 50 gramów
jajka 2 sztuk
olej według uznania
wódka 50 mililitrów
sok z pomarańczy według uznania
masło 100 gramów
płatki migdalowe 100 gramów
Wykonanie:
W umytym, osączonym mięsie wyciąć głęboką kieszeń. Natrzeć z zewnątrz solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. W soku z pomarańczy namoczyć bułkę. Umyte, osączone wątróbki posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dosypując wszystkie przyprawy. Wymieszać z wątróbkami i wódką. Całość zmiksować na gładką masę, dodając po żółtku i łyżce rozmoczonej bułki. Połączyć z pianą ubitą na sztywno z białek i wymieszać z bakaliami.
Otwór w mięsie napełnić przygotowanym farszem i spiąć wykałaczkami. Skropić olejem, oprószyć estragonem i rozmarynem. Ułożyć w brytfannie i piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wodą. Mięso podawać na ciepło z pieczonymi jabłuszkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10383/Indyk-z-korzennym-farszem