Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filet z indyka 2 kilogramów
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 0,5 łyżek deserowych
pieprz 0,5 łyżek deserowych
imbir 0,5 łyżek deserowych
estragon 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
wątróbki 100 gramów
kajzerka 0,5 sztuk
orzechy włoskie 50 gramów
rodzynki 50 gramów
jajka 2 sztuk
olej według uznania
wódka 50 mililitrówsok z
pomarańczy według uznania
masło 100 gramów
płatki migdalowe 100 gramówWykonanie:W umytym, osączonym
mięsie wyciąć głęboką kieszeń. Natrzeć z zewnątrz
solą,
pieprzem i roztartym
czosnkiem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. W soku z
pomarańczy namoczyć
bułkę. Umyte, osączone
wątróbki posiekać. Miękkie
masło utrzeć na puch, stopniowo dosypując wszystkie
przyprawy. Wymieszać z
wątróbkami i
wódką. Całość zmiksować na gładką masę, dodając po
żółtku i łyżce rozmoczonej
bułki. Połączyć z pianą ubitą na sztywno z
białek i wymieszać z
bakaliami.Otwór w
mięsie napełnić przygotowanym farszem i spiąć wykałaczkami. Skropić
olejem, oprószyć
estragonem i
rozmarynem. Ułożyć w brytfannie i piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy i
wodą.
Mięso podawać na ciepło z pieczonymi jabłuszkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: