Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pierś indyka 1 kilogramów
czosnek 4 ząbki
jałowiec 5 ziarna
estragon 1 łyżek deserowych
pieprz kajeński 1 szczypta
masło 50 gramów
pomarańcze 2 sztuk
Winogrona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
malaga 350 mililitrów
rodzynki 50 gramów
goździki 3 sztuk
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczony
czosnek utrzeć z
estragonem,
pieprzem kajeńskim oraz czarnym, pokruszonymi ziarnami jałowca oraz łyżeczką
soli. Natrzeć tą mieszanką umytą, osuszoną
pierś indyczą.
Mięso zawinąć w folię i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce. Następnie ułożyć w brytfannie, polać roztopionym
masłem i przykryć folia aluminiową. Piec 60 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Ostudzić w brytfannie.Z zimnego sosu zdjąć tłuszcz, podgrzać i przecedzić. Osobno podgrzać
malagę z
goździkami,
rodzynkami i
migdałami. Dodać 3 łyżki sosu. Wsypać
żelatynę i wymieszać.Zimne
mięso pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku, a na plastry kłaść obrane cząstki
pomarańczy oraz połówki
winogron. Całość zalać tężejącą
galaretką i schłodzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: