ßßß Cookit - przepis na Indyk w maladze III

Indyk w maladze III

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś indyka 1 kilogramów
czosnek 4 ząbki
jałowiec 5 ziarna
estragon 1 łyżek deserowych
pieprz kajeński 1 szczypta
masło 50 gramów
pomarańcze 2 sztuk
Winogrona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
malaga 350 mililitrów
rodzynki 50 gramów
goździki 3 sztuk
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek utrzeć z estragonem, pieprzem kajeńskim oraz czarnym, pokruszonymi ziarnami jałowca oraz łyżeczką soli. Natrzeć tą mieszanką umytą, osuszoną pierś indyczą. Mięso zawinąć w folię i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce. Następnie ułożyć w brytfannie, polać roztopionym masłem i przykryć folia aluminiową. Piec 60 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Ostudzić w brytfannie.
Z zimnego sosu zdjąć tłuszcz, podgrzać i przecedzić. Osobno podgrzać malagę z goździkami, rodzynkami i migdałami. Dodać 3 łyżki sosu. Wsypać żelatynę i wymieszać.
Zimne mięso pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku, a na plastry kłaść obrane cząstki pomarańczy oraz połówki winogron. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11331/Indyk-w-maladze-III