ßßß Cookit - przepis na Kurczak z owocami w galarecie

Kurczak z owocami w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś kurczaka 500 gramów
czosnek 2 ząbki
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
gruszki z kompotu 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek deserowych
migdały 100 gramów
goździki 2 sztuk
kora cynamonu 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
żelatyna 10 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Osaczyć owoce. Obrane jabłka pokroić. Do roztopionego masła włożyć mięso i wlać połowę syropu brzoskwiniowego, dodać estragon i dusić na małym ogniu 35 minut, podlewając syropem. Sparzone migdały obrać ze skórki. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Zagotować szklankę wody z goździkami, cynamonem i gałką. Włożyć jabłka i gotować 3 minuty, osączyć. Gorący kompot wymieszać z żelatyną. Połączyć resztę syropu z brzoskwiń z kompotem z jabłek. Dodać 3 łyżki sosu z duszenia mięsa. Na dnie foremki keksowej ułożyć warstwę owoców, pokrojone na spore kawałki piersi kurczaka, kolejna warstwę owoców i kolejna porcję mięsa. Rozsypać migdały, lekko przemieszać i wlać galaretę. Wstawić na 6 godzin do lodówki. Podawać z sosem żurawinowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12468/Kurczak-z-owocami-w-galarecie