Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pierś kurczaka 500 gramów
czosnek 2 ząbki
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
gruszki z kompotu 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek deserowych
migdały 100 gramów
goździki 2 sztukkora
cynamonu 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
żelatyna 10 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso natrzeć
solą,
pieprzem oraz posiekanym
czosnkiem. Osaczyć
owoce. Obrane
jabłka pokroić. Do roztopionego
masła włożyć
mięso i wlać połowę
syropu brzoskwiniowego, dodać
estragon i dusić na małym ogniu 35 minut, podlewając
syropem. Sparzone
migdały obrać ze skórki.
Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Zagotować szklankę
wody z
goździkami,
cynamonem i gałką. Włożyć
jabłka i gotować 3 minuty, osączyć. Gorący kompot wymieszać z
żelatyną. Połączyć resztę
syropu z
brzoskwiń z kompotem z
jabłek. Dodać 3 łyżki sosu z duszenia
mięsa. Na dnie foremki keksowej ułożyć warstwę
owoców, pokrojone na spore kawałki
piersi kurczaka, kolejna warstwę
owoców i kolejna porcję
mięsa. Rozsypać
migdały, lekko przemieszać i wlać galaretę. Wstawić na 6 godzin do lodówki. Podawać z
sosem żurawinowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: