Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
piersi kurczaka 500 gramów
czosnek 2 ząbki
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
gruszki z kompotu 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek deserowych
migdały 100 gramów
goździki 2 sztukkora
cynamonu 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
żelatyna 10 gramów
przyprawa Smakomyk 1 łyżek deserowych
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso natrzeć przyprawą,
pieprzem oraz posiekanym
czosnkiem.
Owoce osaczyć. Obrane
jabłka pokroić. w rondlu roztopić
masło, włożyć
mięso i wlać pół
syropu brzoskwiniowego, wsypać
estragon i dusić 35 minut na małym ogniu. Podlewać
syropem z
brzoskwiń i
gruszek. Sparzone
migdały obrać.
Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Zagotować szklankę
wody z
goździkami,
cynamonem i gałką. Włożyć
jabłka i gotować 3 minuty, osączyć. Gorący kompot wymieszać z
żelatyną. Resztę
syropu połączyć z kompotem z
jabłek. Dodać 3 łyżki sosu z duszenia
kurczaka.Na dnie formy keksowej ułożyć warstwę
owoców,
potem pokrojone na spore kawałki
mięso kurczaka, kolejna warstwę
owoców i kolejna porcje
mięsa. Rozsypać obrane
migdały. Wszystko lekko wymieszać i wlać
galaretkę. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Podawać z
sosem żurawinowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: