ßßß Cookit - przepis na Kurczak z owocami w galaretce

Kurczak z owocami w galaretce

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi kurczaka 500 gramów
czosnek 2 ząbki
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
gruszki z kompotu 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek deserowych
migdały 100 gramów
goździki 2 sztuk
kora cynamonu 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
żelatyna 10 gramów
przyprawa Smakomyk 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Owoce osaczyć. Obrane jabłka pokroić. w rondlu roztopić masło, włożyć mięso i wlać pół syropu brzoskwiniowego, wsypać estragon i dusić 35 minut na małym ogniu. Podlewać syropem z brzoskwiń i gruszek. Sparzone migdały obrać. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Zagotować szklankę wody z goździkami, cynamonem i gałką. Włożyć jabłka i gotować 3 minuty, osączyć. Gorący kompot wymieszać z żelatyną. Resztę syropu połączyć z kompotem z jabłek. Dodać 3 łyżki sosu z duszenia kurczaka.
Na dnie formy keksowej ułożyć warstwę owoców, potem pokrojone na spore kawałki mięso kurczaka, kolejna warstwę owoców i kolejna porcje mięsa. Rozsypać obrane migdały. Wszystko lekko wymieszać i wlać galaretkę. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Podawać z sosem żurawinowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12115/Kurczak-z-owocami-w-galaretce