Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pierś indyka 1,5 kilogramów
rodzynki 250 gramów
masło 20 gramów
olej 1 łyżek stołowych
śliwki suszone 25 sztuk
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowychlaska
cynamonu 1 sztuk
goździki 2 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
migdały 250 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso pokroić na 6-8 grubych plastrów.
Rodzynki namoczyć w wodzie.
mięso podsmażyć w rondlu na
maśle i
oleju. Przełożyć na półmisek. Do sosu ze smażenia dodać wymoczone
rodzynki oraz
śliwki i wymieszać z gałką, laska
cynamonu,
goździkami. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Włożyć kawałki
indyka, zalać pół szklanki
wody, posypać
cukrem waniliowym i przykryć. Dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać
migdały bez skórki i dusić na małym ogniu jeszcze 30 minut. Podawać z
ryżem,
kaszą lub
pieczywem i
zieloną sałatą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: