ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopierś indyka 1,5 kilogramówrodzynki 250 gramówmasło 20 gramówolej 1 łyżek stołowychśliwki suszone 25 sztukgałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowychlaska cynamonu 1 sztukgoździki 2 sztukcukier waniliowy 1 sztukmigdały 250 gramówpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso pokroić na 6-8 grubych plastrów. Rodzynki namoczyć w wodzie. mięso podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek. Do sosu ze smażenia dodać wymoczone rodzynki oraz śliwki i wymieszać z gałką, laska cynamonu, goździkami. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Włożyć kawałki indyka, zalać pół szklanki wody, posypać cukrem waniliowym i przykryć. Dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać migdały bez skórki i dusić na małym ogniu jeszcze 30 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem i zieloną sałatą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: