ßßß Cookit - przepis na Indyk w migdałach i rodzynkach

Indyk w migdałach i rodzynkach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś indyka 1,5 kilogramów
rodzynki 250 gramów
masło 20 gramów
olej 1 łyżek stołowych
śliwki suszone 25 sztuk
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
laska cynamonu 1 sztuk
goździki 2 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
migdały 250 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić na 6-8 grubych plastrów. Rodzynki namoczyć w wodzie. mięso podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek. Do sosu ze smażenia dodać wymoczone rodzynki oraz śliwki i wymieszać z gałką, laska cynamonu, goździkami. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Włożyć kawałki indyka, zalać pół szklanki wody, posypać cukrem waniliowym i przykryć. Dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać migdały bez skórki i dusić na małym ogniu jeszcze 30 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem i zieloną sałatą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12026/Indyk-w-migdalach-i-rodzynkach