Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegopierś z
indyka 1200 gramów
słonina 50 gramów
olej 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
żurawina 3 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
jabłko 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
imbir według uznaniaWykonanie:
Słoninę pokroić w słupki i włożyć do zamrażalki na 30 minut. Zamrożoną
słoniną naszpikować
mięso i natrzeć mieszaniną
soli,
pieprzu, gałki muszkatowej i
imbiru, wstawić na 2,5 godz, do lodówki. Obsmażyć je lekko na rozgrzanym
oleju i przełożyć do grubo wysmarowanej
masłem brytfanny, wlać 2/3 szklanki wrzątku. Piec w piekarniku ok.1,5 godz.w 180 stopniach, często podlewając sosem z brytfanny. Miękką i rumianą pieczeń wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczeni zlać do rondelka, dodać
żurawinę, wsypać umyte
rodzynki i obrane, pokrojone w cienkie cząstki
jabłka. Doprawić
cukrem, zagotować i trzymać na małym ogniu 4 minuty. Pokrojoną na plastry pieczeń polać sosem i obłożyć
jabłkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: