ßßß Cookit - przepis na Pierś z indyka w żurawinie

Pierś z indyka w żurawinie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś z indyka 1200 gramów
słonina 50 gramów
olej 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
żurawina 3 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
jabłko 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
imbir według uznania
Wykonanie:
Słoninę pokroić w słupki i włożyć do zamrażalki na 30 minut. Zamrożoną słoniną naszpikować mięso i natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, gałki muszkatowej i imbiru, wstawić na 2,5 godz, do lodówki. Obsmażyć je lekko na rozgrzanym oleju i przełożyć do grubo wysmarowanej masłem brytfanny, wlać 2/3 szklanki wrzątku. Piec w piekarniku ok.1,5 godz.w 180 stopniach, często podlewając sosem z brytfanny. Miękką i rumianą pieczeń wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczeni zlać do rondelka, dodać żurawinę, wsypać umyte rodzynki i obrane, pokrojone w cienkie cząstki jabłka. Doprawić cukrem, zagotować i trzymać na małym ogniu 4 minuty. Pokrojoną na plastry pieczeń polać sosem i obłożyć jabłkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3429/Piers-z-indyka-w-zurawinie