ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegopierś z indyka 1200 gramówsłonina 50 gramówolej 3 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychżurawina 3 łyżek stołowychrodzynki 100 gramówjabłko 2 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniaimbir według uznaniaWykonanie:Słoninę pokroić w słupki i włożyć do zamrażalki na 30 minut. Zamrożoną słoniną naszpikować mięso i natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, gałki muszkatowej i imbiru, wstawić na 2,5 godz, do lodówki. Obsmażyć je lekko na rozgrzanym oleju i przełożyć do grubo wysmarowanej masłem brytfanny, wlać 2/3 szklanki wrzątku. Piec w piekarniku ok.1,5 godz.w 180 stopniach, często podlewając sosem z brytfanny. Miękką i rumianą pieczeń wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczeni zlać do rondelka, dodać żurawinę, wsypać umyte rodzynki i obrane, pokrojone w cienkie cząstki jabłka. Doprawić cukrem, zagotować i trzymać na małym ogniu 4 minuty. Pokrojoną na plastry pieczeń polać sosem i obłożyć jabłkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: