Wykonanie
4 udka4 - 5 łyżek
oleju2 łyżki
masła1 średnia
cebula10 dkg
rodzynków1 łyżeczka
miodu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
curry2
listki lauroweszczypta
gałki muszkatołowejsól.
pieprzUdka umyć, osuszyć. Oprószyć
curry. Rozgrzać
oliwę z 1 łyżką
masła, włożyć udka i obsmażyć około 10 - 15 minut do zarumienienia. Rumiane udka włożyc do rondla zalać
wodą (około 300 ml.) osolić, dodać
pieprz,
gałkę muszkatołową i
listki laurowe. Dusić pod przykryciem około 40 minut.
Cebulę obrać, pokroić na cienkie paseczki i lekko przyrumienić na patelni na łyżce
oleju.
Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 15 minut. Odcedzić i odsączyć.Przygotować sos: 1 łyżkę
masła roztopić na patelni, połączyć z
miodem. Dodać 4 - 5 łyżek sosu z duszenia
kurczaka,
rodzynki,
cebulę i zagotować. Można doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Kawałki
kurczaka wyjąć, ułożyć na podgrzanym półmisku i polać sosem z patelni. Podawać gorące Smacznego.