Wykonanie
To już końcowy wpis z naszego jednego obiadu. Pokazałam Wam już słodki
sos barbecue, sos
jabłkowo-
żurawinowy, a teraz czas na
mięso. Tak naprawdę to zwyczajny
schab, wyszedł jednak bardzo soczysty. W połączeniu z sosem smakował idealnie. Jedliśmy go najpierw z
ziemniakami, a
potem z
kuskusem. W drugiej wersji sos
jabłkowy był wymieszany z
kaszą i muszę przyznać, że bardzo mi pasowało takie połączenie. Pomysł na
schab w sosie pochodzi z bloga Careseason .
Składniki:1 kg
schabusól,
pieprz1 łyżka
olejuWykonanie:
Schab myjemy i osuszamy. Obficie solimy i
pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy
schab z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Przekładamy obsmażony
schab do brytfanki, najlepiej takiej z kratką. Czas pieczenia zależy od wielkości
schabu. Na każdy kilogram liczymy około 50 - 60 minut.
Schab podajemy z podgrzanym sosem
jabłkowo-
żurawinowym .