Wykonanie
Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami. Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań, to najczęściej karmelizowane z
cukrem. Okazuje się, że podane z
majerankiem i szczyptą
soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu. Przygotujesz ją błyskawicznie. Jest to jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie świeżej
żurawiny, bardzo zdrowej. Te smaczne czerwone kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach, bez konieczności polowania na bazarkach. Przepis znalazłam w "Kuchni pięciu przemian-zima" Anny Czelej. Bardzo polecam!
Składniki:3-4
jabłkagarść
żurawinykawałek świeżego
imbiru (ok.1cm)4 łyżki
olejuszczypta
soliWykonanie:
jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć na patelnię z rozgrzanym
olejem,
imbirem i
solą, dodać
żurawinę, posypać
majerankiem i smażyć około 6-8 minutSMACZNEGO!