Wykonanie
Czerwona kapusta, zwana też modrą to środkowo - europejski klasyk. Wspaniały, energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie teraz w listopadzie, gdy na stołach króluje
gęś jest wręcz niezastąpiona do wszystkich dań z gęsiny. Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w
soku jabłkowym. Dzisiejsza wersja jest równie smakowita.
Sok pomarańczowy (najlepszy świeżo wyciśnięty) i
goździki nadają niezrównanego aromatu,
żurawina słodyczy, a
imbir delikatnie wyostrza smak. To lekka, dietetyczna wersja bez smażonej
cebulki i bez zasmażki.Składniki:
1/2
kapusty czerwonej1,5 szklanki
soku pomarańczowego3
goździki50-60 g suszonej, słodkiej
żurawiny1
jabłko3-4 cm
imbiru1 łyżka
octu2 łyżki
olejusól,
pieprzWykonanie:
kapustę obrać z wierzchnich , zwiędłych liści. Przekroić na pół, wyciąć głąb i poszatkować
jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w plasterki na
oleju podprażyć w rondlu
jabłka, dołożyć
kapustę, wlać
sok pomarańczowy, rozdrobniony
imbir,
goździki i
żurawinędusić pod przykryciem, aż będzie miękka, około 45 minut. Czas zależy od tego jak grubo została poszatkowana. Na koniec zakwasić
octem lub
sokiem z cytryny, do smaku doprawić
solą i
pieprzem. Podawać na gorącoSMACZNEGO!