Wykonanie
Dzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej
schab, a ściślej mówiąc kotleciki
schabowe duszone z
cebulką i
jabłkiem. To właśnie
jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku.
SKŁADNIKI1/2 kg
schabu be kości4
jabłka2
cebule1/2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz1/2 szklanki
wodyolej do smażeniaWYKONANIE
Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy
solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu.Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani
wody i tam wkładamy zarumienione kotlety.nakrywamy i na małym ogniu gotujemy.
Cebulę kroimy w pół piórka i obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach.
Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min.
Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do
mięsa. Dusimy dalej, aż
jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy
majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.