Wykonanie
To danie gości na naszym
stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.
Składniki a 4 osoby:4 filety z
soli ( u mnie mrożone 1 kg )2 duże
cebuleszklanka suszonych podgrzybków0,5 szklanki
oleju1,5 szklanki gorącej
wodysol i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić każdą na pół.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w plastry. Do garnka z grubym dnem układać warstwami według kolejności
cebulę,
rybę i
grzyby. Po wierzchu posypać
solą i
pieprzem.
Soli i
pieprzu daję po pół łyżeczki i na końcu jeszcze ewentualnie doprawiam. Polać
oliwą i
wodą z moczenia
grzybów. Zagotować i dusić po przykryciem na małym ogniu 20 minut. Podawać gorącą z
pieczywem, Smacznego :)