ßßß Cookit - przepis na Sola z suszonymi grzybami i cebulą

Sola z suszonymi grzybami i cebulą

nazwa

Składniki

Wykonanie

To danie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.
Składniki a 4 osoby:
4 filety z soli ( u mnie mrożone 1 kg )
2 duże cebule
szklanka suszonych podgrzybków
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki gorącej wody
sol i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić każdą na pół.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w plastry. Do garnka z grubym dnem układać warstwami według kolejności cebulę, rybę i grzyby. Po wierzchu posypać solą i pieprzem.Soli i pieprzu daję po pół łyżeczki i na końcu jeszcze ewentualnie doprawiam. Polać oliwą i wodą z moczenia grzybów. Zagotować i dusić po przykryciem na małym ogniu 20 minut. Podawać gorącą z pieczywem, Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/sola-z-suszonymi-grzybami-i-cebula.html