ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoindyk 1 sztukolej 4 łyżek stołowychmasło 3 łyżek stołowychwino białe wytrawne 0,5 szklanekwino białe półwytrawne 0,5 szklanekjabłka (kwaśne)500 gramówśliwki suszone 400 gramówskórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Do suszonych śliwek (nie wędzonych) bez pestek dodać skórkę pomarańczową, zalać wodą i moczyć 12 godzin.Umytego, osuszonego indyka natrzeć olejem z solą i pieprzem. Wewnątrz wypełnić śliwkami i ćwiartkami obranych jabłek, polać półwytrawnym winem. Następnie owinąć w natłuszczoną folię aluminiową i ułożyć w brytfannie. wlać pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać. Co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego wytrawnego wina. Piec 3 godziny. Folię rozwinąć na 30 minut przed końcem pieczenia i polać indyka stopionym masłem, żeby się ładnie zrumienił. Na porcje dzielić już po podaniu na stół.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: