ßßß Cookit - przepis na Schab z winnym sosem

Schab z winnym sosem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 1,5 kilogramów
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
masło 40 gramów
czosnek 3 ząbki
wino białe wytrawne 200 mililitrów
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem, włożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i posmarować miękkim masłem. Dodać oczyszczony czosnek i piec 30 minut w 210 stopniach, a potem obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 60 minut.
Upieczony schab przełożyć na ogrzany półmisek i przykryć folią aluminiową, aby nie ostygł, a do formy wlać wino i gotować na małym ogniu, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Sos podawać w sosjerce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11276/Schab-z-winnym-sosem