ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegogęś sprawiona 1 sztukpomarańcza 1 sztukjabłka 500 gramówśliwki suszone 150 gramówwino białe 0,5 szklaneksok z cytryny 1 łyżek deserowychmiód 1 łyżek stołowychszałwia 1 łyżek deserowychmasło 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyta gęś zalać zimna wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć pieprzem oraz solą. Umyte śliwki zalać 3 łyżkami wina i odstawić na 2h. Obrany miąższ jabłek pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem i suszoną szałwią oraz śliwkami i cząstkami pomarańczy. Tuszkę posmarować masłem i podzielić na porcje. Do brytfanny włożyć owoce z miodem i szałwią, na nich ułożyć porcje mięsa. Polać 3 łyżkami wrzątku. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, polewając winem i wytwarzającym się sosem. Podawać z pieczonymi jabłkami nadzianymi rodzynkami, wymoczonymi w rumie, wymieszanymi z orzechami i miodem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: