ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegogęś 1 sztukśmietana 0,5 szklanekjabłka 500 gramówśliwki suszone 250 gramówmąka 1 łyżek stołowychczosnek 4 ząbkisok z cytryny 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, osuszoną, młodą gęś natrzeć wewnątrz i zewnątrz zmiażdżonym czosnkiem utartym z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Moczone chwilę śliwki, osuszyć i pokroić w paski, a obrane winne jabłka w cząstki i wymieszać ze śliwkami. Zamarynowaną gęś nafaszerować owocami i zszyć bawełnianą nicią, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki gorącej wody i przykryć. Piec 3,5h w 220 stopniach, a gdy się zrumieni, to zmniejszyć do 200 stopni. Często polewając sosem z dna naczynia. Gdy mięso będzie miękkie, to zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś posmarować gęstą śmietaną. Piec jeszcze, bez przykrycia, aż skórka się zrumieni. Wyjąć gęś z brytfanny, pokroić na porcje, przełożyć na ogrzany półmisek i pozostawić w cieple. Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąka i zagotować. Mieszając, doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podawać w sosjerce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: