ßßß
Potrzebujemy :2,5 kg kaczkę -całą 4 łyżki sosu teryaki sól , pieprz 1 ząbek czosnku 200g suszonej śliwki bez pestek 1 łyżeczka mąki kartoflanki ( płaska) , 1 kostka pieczeniowa
Kaczkę płukamy i przekrawamy na pół, wzdłuż mostka . Obie połówki nacieramy solą ,pieprzem oraz polewamy sosem teryaki i układamy na blaszce do pieczenia dociskając ją ręką ,tak aby przywarła do blaszki ( to spowoduje ,że pozostanie soczysta ) . Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i wsuwamy w niego kaczuchę na 10 minut -po tym czasie ,zmniejszamy temperaturę do 160 C i nakrywamy wierzch kaczki folią aluminiową -delikatnie, nie dociskając folii do brzegów ( chodzi tylko o to żeby kaczucha się nie przypalała ) .Pieczemy około 1,5 godziny , po tym czasie zdejmujemy folię i pozostawiamy jeszcze około 10 minut ,żeby się zrumieniła . Powstały przy pieczeniu wywar- sos , zlewamy do garnka , ściągamy z niego nadmiar tłuszczu ( będzie go sporo , bo kaczuchy mają tłuste brzuchy 😉 ) Do sosu wrzucamy, wyciśnięty przez praskę czosnek , śliwki ,dodajemy 1 kostkę pieczeniową i szczyptę cukru -zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 10 minut . Po tym czasie , rozprowadzamy łyżeczkę mąki kartoflanej w wodzie i powoli dolewamy do sosu , aż uzyskamy właściwą konsystencję . Wykładamy kaczuchę , polewamy sosem i podajemy . Świetnie smakuje z puree z pasternaku i zasmażaną kapustą czerwoną z jabłkiem .