ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegogęś sprawiona 1 sztukjabłka 500 gramówśliwki suszone 150 gramówwino białe wytrawne 50 mililitrówszałwia suszona 1 łyżek deserowychmasło 1 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek deserowychmiód 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniajabłka 4 sztukrodzynki 2 łyżek stołowychorzechy włoskie 3 łyżek stołowychrum 1 łyżek stołowychmiód 1 łyżek stołowychpomarańcza 1 sztukWykonanie:Umytą tuszkę zalać zimną wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Umyte, osączone śliwki zalać 3 łyżkami wina i odstawić na 2 h . Winne jabłka (500g) obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem oraz szałwią. Dodać obraną, podzieloną na cząstki pomarańczę oraz śliwki i wymieszać. Farszem nadziać gęś i zaszyć. Tuszkę nasmarować masłem i ułożyć w brytfannie, zalać 3 łyżkami wrzątku i wstawić do piekarnika. Piec 120 minut w 180 stopniach, skrapiając winem i tworzącym się sosem.Rodzynki zalać łyżką rumu i miodu, wymieszać z posiekanymi orzechami. Czerwone 4 jabłka umyć, wydrążyć i napełnić tym farszem, a na 25 minut przed końcem pieczenia ustawić je wokół gęsi. Gotowe danie podawać z jabłkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: