Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 10 sztukpodudzia kacze 4 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
jabłka 4 sztuk
rodzynki 2 łyżek stołowych
migdały 50 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
goździki 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
bulion 0,5 szklanek
wino białe 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać. Umyte, osuszone udka oprószyć łyżką
majeranku,
sola oraz
pieprzem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Obsmażyć na
oleju i przełożyć do brytfanny. Umytym
jabłkom ściąć wierzchy od strony ogonka. Łyżeczką wydrążyć środki, a napełnić posiekanymi
rodzynkami i
migdałami. Przykryć odciętymi wierzchami.Oczyszczony
czosnek oraz
cebule posiekać i zeszklić na
maśle, dodać do udek. Włożyć
ziemniaki oraz
goździki, oprószyć resztą
majeranku,
solą oraz
pieprzem. Piec 60 minut w 200 stopniach, podlewając
bulionem i
winem. Na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny
jabłka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: