ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 10 sztukpodudzia kacze 4 sztukmajeranek 2 łyżek stołowycholej 2 łyżek stołowychjabłka 4 sztukrodzynki 2 łyżek stołowychmigdały 50 gramówcebula 2 sztukczosnek 2 ząbkigoździki 2 sztukmasło 2 łyżek stołowychbulion 0,5 szklanekwino białe 0,5 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać. Umyte, osuszone udka oprószyć łyżką majeranku, sola oraz pieprzem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Obsmażyć na oleju i przełożyć do brytfanny. Umytym jabłkom ściąć wierzchy od strony ogonka. Łyżeczką wydrążyć środki, a napełnić posiekanymi rodzynkami i migdałami. Przykryć odciętymi wierzchami.Oczyszczony czosnek oraz cebule posiekać i zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki oraz goździki, oprószyć resztą majeranku, solą oraz pieprzem. Piec 60 minut w 200 stopniach, podlewając bulionem i winem. Na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: