ßßß Cookit - przepis na Kacze udka z jabłkami

Kacze udka z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 10 sztuk
podudzia kacze 4 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
jabłka 4 sztuk
rodzynki 2 łyżek stołowych
migdały 50 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
goździki 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
bulion 0,5 szklanek
wino białe 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać. Umyte, osuszone udka oprószyć łyżką majeranku, sola oraz pieprzem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Obsmażyć na oleju i przełożyć do brytfanny. Umytym jabłkom ściąć wierzchy od strony ogonka. Łyżeczką wydrążyć środki, a napełnić posiekanymi rodzynkami i migdałami. Przykryć odciętymi wierzchami.
Oczyszczony czosnek oraz cebule posiekać i zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki oraz goździki, oprószyć resztą majeranku, solą oraz pieprzem. Piec 60 minut w 200 stopniach, podlewając bulionem i winem. Na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12565/Kacze-udka-z-jablkami