ßßß Cookit - przepis na Indyk w maladze II

Indyk w maladze II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś indyka 1 kilogramów
czosnek 4 ząbki
masło 50 gramów
jagody jałowca 5 sztuk
goździki 3 sztuk
estragon 0,5 łyżek deserowych
malaga 350 mililitrów
żelatyna 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Pasta: oczyszczony, rozdrobniony czosnek utrzeć z estragonem, łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i pokruszonymi ziarnami jałowca.
Tą pastą natrzeć umyte, osuszone mięso, owinąć je folią i wstawić na 3h do lodówki. Zamarynowane mięso ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Mięso podlać połową szklanki gorącej wody, piec, aż będzie miękkie, podlewając co jakiś czas sosem z dna brytfanny. Wyjąć mięso, a sos wystudzić. Usunąć z sosu zastygnięty tłuszcz, a sos podgrzać i przecedzić.
Galaretka: podgrzać malagę z goździkami, migdałami i rodzynkami, dodać 3 łyżki sosu i żelatynę namoczoną wcześniej w 2 łyżkach wody. podgrzewać, mieszając, by rozpuściła się żelatyna.
Zimne mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i zalać krzepnącą malagą. Przykryć folią i wstawić do lodówki, by galaretka zastygła.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7716/Indyk-w-maladze-II