Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pierś indyka 1 kilogramów
czosnek 4 ząbki
masło 50 gramów
jagody jałowca 5 sztuk
goździki 3 sztuk
estragon 0,5 łyżek deserowych
malaga 350 mililitrów
żelatyna 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Pasta: oczyszczony, rozdrobniony
czosnek utrzeć z
estragonem, łyżeczką
soli, szczyptą
pieprzu i pokruszonymi ziarnami jałowca.Tą pastą natrzeć umyte, osuszone
mięso, owinąć je folią i wstawić na 3h do lodówki. Zamarynowane
mięso ułożyć w brytfannie, polać stopionym
masłem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni.
Mięso podlać połową szklanki gorącej
wody, piec, aż będzie miękkie, podlewając co jakiś czas sosem z dna brytfanny. Wyjąć
mięso, a sos wystudzić. Usunąć z sosu zastygnięty tłuszcz, a sos podgrzać i przecedzić.
Galaretka: podgrzać
malagę z
goździkami,
migdałami i
rodzynkami, dodać 3 łyżki sosu i
żelatynę namoczoną wcześniej w 2 łyżkach
wody. podgrzewać, mieszając, by rozpuściła się
żelatyna.Zimne
mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i zalać krzepnącą
malagą. Przykryć folią i wstawić do lodówki, by
galaretka zastygła.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: