ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopierś indyka 1 kilogramówczosnek 4 ząbkimasło 50 gramówjagody jałowca 5 sztukgoździki 3 sztukestragon 0,5 łyżek deserowychmalaga 350 mililitrówżelatyna 1 łyżek stołowychpłatki migdałowe 2 łyżek stołowychrodzynki 50 gramówpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Pasta: oczyszczony, rozdrobniony czosnek utrzeć z estragonem, łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i pokruszonymi ziarnami jałowca.Tą pastą natrzeć umyte, osuszone mięso, owinąć je folią i wstawić na 3h do lodówki. Zamarynowane mięso ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Mięso podlać połową szklanki gorącej wody, piec, aż będzie miękkie, podlewając co jakiś czas sosem z dna brytfanny. Wyjąć mięso, a sos wystudzić. Usunąć z sosu zastygnięty tłuszcz, a sos podgrzać i przecedzić.Galaretka: podgrzać malagę z goździkami, migdałami i rodzynkami, dodać 3 łyżki sosu i żelatynę namoczoną wcześniej w 2 łyżkach wody. podgrzewać, mieszając, by rozpuściła się żelatyna.Zimne mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i zalać krzepnącą malagą. Przykryć folią i wstawić do lodówki, by galaretka zastygła.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: