ßßß Cookit - przepis na Ciasto korzenne z jabłkami

Ciasto korzenne z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Upiekłam wczoraj pod wpływem natchnienia i stresu. Gotowanie, pieczenie to dla mnie jedna z najlepszych metod na stres. Zapach ciasta korzennego jest boski. Ciasto wyszło wilgotne i sprężyste, niezbyt słodkie – trochę retro
Prosty i szybki wypiek. Przepis pochodzi z książki „Desery domowe”.
Zdjęcie zrobione „rzutem na taśmę” po ocaleniu dwóch ostatnich pokracznych kawałków
Składniki :
1 kg jabłek,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
10 dag rodzynek,
5 dag łuskanych orzechów włoskich,
4 łyżki stopionego masła,
3 łyżki kakao,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1 szczypta pieprzu
ja dałam jeszcze łyżeczkę imbiru.
Wykonanie :
Jabłka pokroić w kostkę, dodać cukier i wszystkie przyprawy (można je zastąpić gotową przyprawą do pierników). Całość pozostawić na 1 godzinę. Do jabłek dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a następnie wymieszać. Dodać masło, olej, żółtka i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2156