Wykonanie
Upiekłam wczoraj pod wpływem natchnienia i stresu. Gotowanie, pieczenie to dla mnie jedna z najlepszych metod na stres. Zapach ciasta korzennego jest boski. Ciasto wyszło wilgotne i sprężyste, niezbyt słodkie – trochę retroProsty i szybki wypiek. Przepis pochodzi z książki „Desery domowe”.Zdjęcie zrobione „rzutem na taśmę” po ocaleniu dwóch ostatnich pokracznych kawałków

Składniki :1 kg
jabłek,2 szklanki
mąki,1 szklanka
cukru,4
jajka,10 dag
rodzynek,5 dag łuskanych
orzechów włoskich,4 łyżki stopionego
masła,3 łyżki
kakao,1 łyżka
oleju,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
sody,1 łyżeczka
cynamonu,1 opakowanie
cukru wanilinowego,1/2 łyżeczki mielonych
goździków,1 szczypta
pieprzuja dałam jeszcze łyżeczkę
imbiru.Wykonanie :
Jabłka pokroić w kostkę, dodać
cukier i wszystkie
przyprawy (można je zastąpić gotową
przyprawą do pierników). Całość pozostawić na 1 godzinę. Do
jabłek dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao, a następnie wymieszać. Dodać
masło,
olej,
żółtka i
bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C