ßßß
Składniki :1 kg jabłek,2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,4 jajka,10 dag rodzynek,5 dag łuskanych orzechów włoskich,4 łyżki stopionego masła,3 łyżki kakao,1 łyżka oleju,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka cynamonu,1 opakowanie cukru wanilinowego,1/2 łyżeczki mielonych goździków,1 szczypta pieprzuja dałam jeszcze łyżeczkę imbiru.Wykonanie :Jabłka pokroić w kostkę, dodać cukier i wszystkie przyprawy (można je zastąpić gotową przyprawą do pierników). Całość pozostawić na 1 godzinę. Do jabłek dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a następnie wymieszać. Dodać masło, olej, żółtka i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C