ßßß Cookit - przepis na Jaskółcze gniazda z wieprzowiny

Jaskółcze gniazda z wieprzowiny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina od szynki 700 gramów
boczek plastry 8 sztuk
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
smalec 1,5 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
jajka ugotowane 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte mięso mocno wygnieść ręką, osuszyć i pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko posolić, posmarować musztardą, na każdym położyć po 2 plasterki boczku, posmarować przecierem pomidorowym i rozłożyć drobniutko posiekaną cebulę, a na niej jajko na twardo. Plastry zwinąć, obwiązać nitką, obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym smalcu i przełożyć do rondla. Dodać masło, ziele angielskie, liść laurowy, skropić wodą i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aby się nie przepaliły. Przed podaniem usunąć nitki, a zrazy posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5927/Jaskolcze-gniazda-z-wieprzowiny