Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina od
szynki 700 gramów
boczek plastry 8 sztuk
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
smalec 1,5 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
jajka ugotowane 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
mięso mocno wygnieść ręką, osuszyć i pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko posolić, posmarować
musztardą, na każdym położyć po 2 plasterki
boczku, posmarować
przecierem pomidorowym i rozłożyć drobniutko posiekaną
cebulę, a na niej
jajko na twardo. Plastry zwinąć, obwiązać nitką, obtoczyć w
mące, zrumienić na rozgrzanym
smalcu i przełożyć do rondla. Dodać
masło,
ziele angielskie,
liść laurowy, skropić
wodą i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aby się nie przepaliły. Przed podaniem usunąć
nitki, a zrazy posypać posiekaną
natką. Podawać z
ziemniakami z
wody i surówką z
kiszonej kapusty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: