Wykonanie
Jakis czas temu pokazałam Wam przepis na mój pierwszy pasztet ... Idąc za ciosem postanowiłam upiec kolejny tym razem z dodatkami. Przepisy są praktycznie identyczne. Do tego pasztetu dodałam
natkę pietruszki, co okazało się trafionym pomysłem !Składniki : ( na jedną formę )* 300 g
wołowiny,* 150 g
surowego boczku ,* 300 g
wieprzowiny ,* 1
cebula,* 2
liście laurowe,* 2
ziela angielskie,* 3 ziarenka
pieprzu,* 1/2
bułki kajzerki,* 1
jajko,*
sól,
pieprz,* garść posiekanej
natki pietruszki,* kawałek
smalcu / łyżka
oliwy,* kilka plastrów
boczku lub
słoniny,Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki ( 2 cm na 2 cm).W 3/4 szklanki
wody gotować
liść laurowy, ziele i
pieprz przez około 10 minut,
wywaru powinno pozostać trochę mniej niż 1/2 szklanki.Do dużego garnka włożyć
mięso i pokrojony
boczek, posolić 1/2 łyżeczki, zalać
wywarem.Gotować na bardzo dużym ogniu około 10 minut, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości
mięsa ( około 1 godziny ).Po tym czasie dodać pół
bułki i dobrze wymieszać.
Mięso dobrze ostudzić ( najlepiej zostawić je na noc ), zmielić trzy cztery
razy.Gotowe, zmielone
mięso doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać posiekaną
natkę.
Żółtko jajka oddzielić od
białka dodać do
mięsa i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z
mięsem.Foremkę do pieczenia, natłuścić i wyłożyć plastrami
słoniny lub
boczku.Nałożyć farsz i bardzo dokładnie ubić, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 1 . 5 godziny.Gotowy pasztet odstawić do wystygnięcia.