ßßß Cookit - przepis na Pasztet z natką pietruszki.

Pasztet z natką pietruszki.

nazwa

Wykonanie

Jakis czas temu pokazałam Wam przepis na mój pierwszy pasztet ... Idąc za ciosem postanowiłam upiec kolejny tym razem z dodatkami. Przepisy są praktycznie identyczne. Do tego pasztetu dodałam natkę pietruszki, co okazało się trafionym pomysłem !
Składniki : ( na jedną formę )
* 300 g wołowiny,
* 150 g surowego boczku ,
* 300 g wieprzowiny ,
* 1 cebula,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziela angielskie,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1/2 bułki kajzerki,
* 1 jajko,
* sól, pieprz,
* garść posiekanej natki pietruszki,
* kawałek smalcu / łyżka oliwy,
* kilka plastrów boczku lub słoniny,
Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki ( 2 cm na 2 cm).
W 3/4 szklanki wody gotować liść laurowy, ziele i pieprz przez około 10 minut, wywaru powinno pozostać trochę mniej niż 1/2 szklanki.
Do dużego garnka włożyć mięso i pokrojony boczek, posolić 1/2 łyżeczki, zalać wywarem.
Gotować na bardzo dużym ogniu około 10 minut, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa ( około 1 godziny ).
Po tym czasie dodać pół bułki i dobrze wymieszać.
Mięso dobrze ostudzić ( najlepiej zostawić je na noc ), zmielić trzy cztery razy.
Gotowe, zmielone mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.
Żółtko jajka oddzielić od białka dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z mięsem.
Foremkę do pieczenia, natłuścić i wyłożyć plastrami słoniny lub boczku.
Nałożyć farsz i bardzo dokładnie ubić, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 1 . 5 godziny.
Gotowy pasztet odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/05/pasztet-z-natka-pietruszki.html