ßßß
Potrzebujemy:1/2 kg mięsa wieprzowego - może być z łopatki, szynka1/2 kg mięsa wołowego (j.w. - z łopatki, szynka)300 g boczku wędzonego2 jajkasól, pieprzpół bułki2 łyżki bułki tartej1 duża cebula2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziarenek pieprzusłonina pokrojona w cienkie plastrysmalec do wysmarowania formy na pasztetW garnuszku gotujemy niecałą 1 szklankę wody z przyprawami - listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 7 minut.Mięso kroimy w 3 cm kostkę, cebulę w plastry.W garnku układamy na dnie boczek wędzony, na to wołowinę, wieprzowinę i na wierzch cebulę. Solimy i dodajemy przecedzony wywar z przypraw.Całość gotujemy na dużym ogniu do zagotowania wywaru i następnie dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy bułkę.Mięso odkładamy do ostudzenia (najlepiej na noc).Ostudzone mięso mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Do mięsa dodajemy dwa żółtka i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy, dodajemy do mięsa i jeszcze raz całość mieszamy. Formę prostokątną o długości 30 cm smarujemy smalcem i wysypujemy bułką tartą. Na dno układamy słoninę. Wykładamy na to nasze przygotowane mięso, uklepujemy je dokładnie żeby nie powstały pęcherze.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pasztet pieczemy w tej temperaturze przez 1 , 5 godziny.Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej się kroi gdy jest całkowicie schłodzony. Jeśli pokroimy go zaraz po upieczeniu, może się rozpadać. Smacznego!