ßßß
składniki:1 kg wieprzowiny1 kg wołowiny1/2 kg surowego boczku lub podgardla3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry5 dkg wątróbki (opcjonalnie)4 – 5 jajek2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsmalec do wysmarowania formysłonina, pokrojona w cienkie plasterkibułka tartaoraz przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzuPrzyprawy gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru.Mięso pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.Cały garnek z mięsem i wywarem odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnie trzykrotnie zmielić całą zawartość garnka razem z wątróbką w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
smacznego!