Wykonanie
Z okazji nadchodzących świąt postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na pasztet i opłaciło się. Znalazłam ten oto przepis na „kwestii smaku „. Miał bardzo dobre opinie, a do tego w znaczący sposób różnił się od tego co robię zawsze. Tym razem bez drobiu i jarzyn. Nam bardzo posmakował i na pewno
będę częściej do niego wracać.
składniki:1 kg
wieprzowiny1 kg
wołowiny1/2 kg
surowego boczku lub podgardla3 średnie
cebule, obrane i pokrojone w grube plastry1/2 podłużnej
bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry5 dkg
wątróbki (opcjonalnie)4 – 5
jajek2 łyżeczki
soli, świeżo zmielony
pieprz1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsmalec do wysmarowania formy
słonina, pokrojona w cienkie plasterki
bułka tartaoraz
przyprawy do zagotowania: 2
listki laurowe, 6-8 ziarenek
ziela angielskiego, 10 ziarenek
czarnego pieprzuPrzyprawy gotować przez 7 minut w małej ilości
wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki
wywaru.
Mięso pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm i włożyć do dużego garnka.
Boczek ułożyć na spód, następnie
mięso (
wieprzowinę,
wołowinę), dalej
cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny
wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości
mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać
bułkę.
Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.Cały garnek z
mięsem i
wywarem odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnie trzykrotnie zmielić całą zawartość garnka razem z
wątróbką w maszynce do
mięsa. Następnie dodać
żółtka, wymieszać, dodać
sól,
pieprz oraz
gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi
białkami.Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować
smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami
słoniny. Posypać
bułką tartą. Wyłożyć masę
mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
smacznego!