Wykonanie
Kolejna odsłona pulpetów. Tym razem w połączeniu z
pieczarką. Są bardziej soczyste i równie pyszne jak moja poprzednia wersja pulpetów w sosie
paprykowo -
pomidorowym.Składniki:80 dag
łopatki2 duże
cebule8 dużych
pieczarek1
jajko3 czubate łyżki
bułki tartejsól,
pieprznatka pietruszki1 łyżka
smalcuDodatkowo:1
cebula10
pieczarek1 kostka pieczarkowa Knorra4 ziarenka
ziela angielskie5 ziarenek
pieprzu2
liście laurowesól,
pieprz (ewentualnie jarzynka)
Łopatkę mielimy maszynką na sitku o dużych oczkach.
Cebulę i
pieczarki kroimy w kostkę.
Smalec topimy na patelni i obsmażamy
cebulę na złoty kolor. Dodajemy
pieczarki i solimy. Jak
pieczarki puszczą
wodę, czekamy aż odparuje. Do zmielonej
łopatki dodajemy już schłodzoną
cebulę z
pieczarkami, 1
jajko,
bułkę tartą oraz ok. 2 łyżek pokrojonej
natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.W dużym garnku zagotowujemy ok. 2 litrów
wody. Dodajemy
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
sól, kostkę
pieczarkową. Z masy
mięsnej lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm (ważne: podczas formowania kulek moczymy ręce w wodzie, aby masa odkleiła się od
dloni). Gotowe wrzucamy do wrzącego
wywaru. Następnie
cebulę kroimy w grubszą kostkę,
pieczarki na ćwiartki. Krótko obsmażamy i i dodajemy do
wywaru. Całość gotujemy ok. 30 minut.